top of page
 • Hur lång tid tar det att cykla?
  Det tar ca 1 timme att cykla 10 km enkel väg. Det är i maklig takt. Du cyklar så långt du vill och vänder sedan om på lämplig plats. Se vår överblickskarta >> För att det skall bli en lugn och trevlig färd, tänk på att räkna med tiden för återresa, fika och pauser vid bokning av dressin.
 • Är det jobbigt att trampa dressin?
  Om du klarar av att cykla så klarar du att cykla dressin. Men även om det inte syns finns det med- och motlut på järnvägen. Du kommer märka när det går lättare eller tyngre. På sträckan Delsbo-Hybo är det stigning på utvägen. På hemvägen rullar det nästa av sig själv tillbaka till Delsbo. På sträckan Delsbo-Forsa så rullar det nästan av sig själv på utvägen. På hemvägen, då speciellt från Sannnäs rullar det tyngre.
 • Måste man förboka sina dressiner?
  Under högsäsong från midsommar till någon vecka in i augusti rullar våra dressiner för fullt. Om man vill säkerställa sitt tids- och datumönskemål rekommenderar vi att du bokar. Till bokning>>
 • Hur många personer kan åka på en dressin?
  Enkeldressin - för max två vuxna, alternativt en vuxen och två barn, Tandemdressin - för max tre vuxna, alternativt två vuxna och två barn. Storlek och vikt på barn/vuxna kan ha inverkan på fördelningen Se våra dressiner>>
 • Finns det möjlighet att stanna under dressinfärden?
  Ja det finns det men vissa delsträckor har stoppförbud. Mer information får du vid uthyrningen. Du som dressinör får åka så långt du vill, stanna när du vill och vända när du vill . Vid längre stopp ställer du av din dressin på lämplig plats för att inte vara i vägen för andra åkare.
 • Halvdag eller heldag - vilket rekommenderar ni?
  För den totala upplevelsens skull rekommenderar vi att boka dag, det vill säga kl 09.00-17.00 eller 13.00-21.00 . Då kan du ta det lugnt, njuta och stanna till.
 • Låter dressinerna högt?
  När dressinen rullar skrammlar det en del. Därför rekomenderar vi någon form av hörselskydd för dig som tycker att ljudet är problematiskt.
 • Finns det några regler att tänka på vid dressinåkning?
  Dressinen klassas som ett fordon. Du får säkerhetsföreskrifter vid uthyrningen. Alkoholintag före och under dressinåkningen är förbjudet. Trafikregler och Säkerhetsföreskrifter >>Allemansrätten, som gäller i naturen på och utanför banan >>
 • Måste man alltid utgå från Delsbo station?
  Ja. Vi har tyvärr inte möjlighet att köra ut och hämta dressiner till andra platser längs banan.
 • Hur lång är Dellenbanan och mellan vilka orter sträcker den sig?
  Dellenbanan sträcker sig mellan Ljusdal och Hudiksvall. Du kan cykla dressin mellan Hybo i väster och Vi i öster. Det är totalt 50,2 km. Delsbo - Hedsta är 25 km. Delsbo - Hybo är 21 km.
 • Vem har förkörsrätt vid möte?
  Den som kommer från Hudiksvall (åker västerut) har förkörsrätt. Den som skall väja får lyfta av dressinen för hand på lämplig plats. Använd sunt förnuft och att var hjälpsam beroende på situation. Speciell varsamhet bör iakttagas vid möten i tunnlarna på grund av begränsat utrymme.
 • Finns det risk att möta tåg på Dellenbanan?
  Cirka 4 söndagar per sommar kör vi rälsbussturer mellan Delsbo och Fredriksfors. Då är dressinuthyrningen begränsad på denna sträcka. Se vår kalender för trafikdagar. Under lågsäsong kan vårt arbetståg vara ute för spårarbete. Vi informerar då våra dressinörer om detta vid åktillfället.
 • Finns det möjlighet till fika/mat under dressinturen?
  Fika gärna i vårt kafé på Delsbo station. Det finns i dagsläget inga övriga kaféer eller restauranger i direkt närhet till banan.
 • Finns det tunnlar utmed sträckan?
   Ja, före Näsviken mot Hudiksvall finns två tunnlar. Om du vill se mer exakt: Kilometerhänvisningar >> Överblickskarta >>
 • Hur mycket väger dressinerna?
  Enkeldressinen väger ca 70kg. Tandemdressinen väger ca 110Kg. Enkeldressinen bör hanteras av en vuxen. Tandemdressinen bör hanteras av två vuxna. Detta gäller vid lyft och korrigering av dressinerna under turen. Har ni möjlighet får ni gärna komma hit och göra ett provlyft.
 • Har ni några allmänna tips inför dressinturen?
  - Se till att minst en mobil är fulladdad. -Rikligt med vatten/dryck för varma dagar. -Kläder beroende på väderlek. - Solkräm med hög solskyddsfaktor. - Badkläder för ett dopp.
 • Finns det mötesplatser för att underlätta dressinåkningen?
   Nej det gör det inte. Vid möte gäller förkörsrätten från Hudiksvall och att lyfta av dressinen för hand.
 • Vilken är minimiålder för att cykla dressin?
  16 år är minimiåldern för att hyra dressin. Når du ner till pedaler och till styret går det bra att cykla även om du är yngre. Trafikregler och Säkerhetsföreskrifter på Dellenbanan>>
 • Kan vi ta med våra barn som är mellan ca 0-3år på turen?
  Ja men vi rekommenderar att ni tar med en bilbarnstol som spänns fast på dressinen. Vi kan dock inte garantera att just er bilbarnstol passar på våra dressiner. För övriga funderingar om barns säkerhet så rekommenderar vi att cykelhjälm används.
 • Hur mycket packning kan man lasta på en dressin?
  På enkeldressinen finns ingen pakethållare vilket det däremot finns på tandemdressinen. På båda dressintyperna kan även fotutrymmet för passagerare utnyttjas för packningen. Vi lånar ut spännband beroende på tillgången. En bra tumregel är att dom flesta tar med sig en kylväska och en varsin ryggsäck. Våra dressiner>>
 • Kan ni rekommendera något boende i/kring Delsbo?
  Delsbo Camping finns bara någon km från Delsbo station och är det närmaste. Visit Glada Hudik >> Jarvso.se >>
 • Kan hundar och katter följa med på dressinturen?
  Ja men detta sker på egen risk för ägaren. Tips! Ta gärna med en bur eller liknande för att underlätta för djurens färd.
 • Kan man cykla dressin på egen hand?
  Ja men du bör vara tillräckligt stark för att lyfta på/av dressinen vid vändning, möte, växlar eller övergångar. Våra dressiner >>
 • Kan man alltid cykla dressin under dressinsäsongen?
  Nej, vissa dagar har vi trafikdagar med rälsbuss mellan Delsbo – Fredriksfors. Dressinuthyrningen är då styrd av dessa avgångar.
bottom of page